Till elevernas föräldrar (och andra intresserade)
På vår om-sida kan ni i elevernas motivering till varför vi ska vinna Webbstjärnan läsa elevernas syn på vårt bloggande.
Plats att publicera
Bloggen är en bra plats att visa glimtar av skolvardagen. Eleverna får genom bloggen en mottagare för sina arbeten och de får möjlighet till respons. Vetskapen att någon kommer att läsa och se skolarbetet ger eleverna drivkraft och motivation. Vi tror att bloggen kan stimulera, stärka och synliggöra lärandet.
Information och kommunikation
När vi visar vad vi gör i skolan kan ni föräldrar känna er mer delaktiga. Er delaktighet hjälper ert barn. Vi vill gärna att ni skriver kommentarer till våra inlägg.
Tillfällen till IT-prat
Arbetet med bloggen ger naturliga tillfällen att prata om datorer, internet, källkritik och säkerhet på nätet.
I nya läroplanen är IT, internet och digital kompetens nämt i många sammanhang. Se själva i den här videon:
Apropå säkerhet... På V4:or har eleverna nick - det vill säga smeknamn. Hos oss granskas alla kommentarer innan de publiceras. Vi vill ta det lite försiktigt så här i början av vårt bloggäventyr.
Ansiktsbilder... Vi har inget emot foton där ansikten syns, men vi har valt att på vår blogg ha foton där elevers ansikten inte syns (ibland gör vi undantag). Varför kan man undra... Vi är nyfikna på att se om det går att ha en skolblogg utan foton med ansikten. Det vi är nyfikna på att undersöka är:
- kan detta skapa ett annat fokus i bilderna? Kanske vänds fokus mer åt lärprocessen och lärandet istället för på personen?
- kan detta få oss att tänka nytt kring bilder, foto och illustration? Kanske kan det få oss att använda elevernas egna bilder (ritade av dem själva) mer?
- kan detta ge en möjlighet för alla elever att bli inkluderade på samma villkor, även elever som av en eller annan anledning inte får eller kan vara med på bild på nätet?
- kan detta ge oss en annan ingång till varandra, en ingång utan att först filtrera genom till exempel kön och utseende?
Om du som förälder har frågor angående bloggandet - hör gärna av dig till någon av oss pedagoger i 4:orna.